Povești, povestiri și basme pentru copii
  • Home
  • Autori
  • Povesti
    • Printese
    • Animale
    • Povesti copii 3, 4, 5 si 6 ani
  • Ultimele
  • Contact
  • Rezumate povesti si basme
  • Micul Print de Antoine de Saint-Exupery - cap 1, 2, 3, 4, 5
  • Povești rusești
  • Povesti vietnameze
  • Povesti indoneziene
  • Povesti indiene
  • Basme si Povesti Chinezesti
  • Povesti de Craciun
    • Poveste de Craciun de Charles Dickens
  • Basme si povesti japoneze
  • Povesti si Basme Turcesti
  • Fairy Tales and Bedtime Stories
  • Basme si povesti engleze

​O călătorie ciudată - poveste chinezească

​Citește povestea chinezească în română "O călătorie ciudată". Citește basmul chinezesc "O călătorie ciudată" în care este vorba despre o fetiță de opt ani pe nume Ting-Ting, mică și drăguță dar foarte fricoasă. Ea se temea de fantome, de greutăți dar și de lucruri normale. Ting-Ting se ducea la școală de doi ani și se temea de un câine pe lângă care trebuia să treacă. Într-o zi în drum spre școală, fata s-a întâlnit cu câinele și speriată s-a lipit de gard crezând că astfel câinele nu o va observa. Când a văzut Ting-Ting că dulăul a observat-o, a rupt-o la fugă și câinele după ea. Din fericire s-a întâlnit cu un lăptar care a gonit câinele și astfel ea a scăpat.


Citește povestea chinezească "O călătorie ciudată"
               Ting-Ting avea opt ani și de doi ani mergea la școală. Era o fetiță mică, drăguță, dar foarte fricoasă.
               Trei lucruri o speriau. În primul rând, greutățile pe care le putea întâmpina. Dacă se-mpiedica, rămânea întinsă la pământ, plângând, în loc să se ridice imediat. Îi era frică de fantome. Pe Mână Neagră, de exemplu, nimeni nu l-a văzut pe Mână Neagră, dar Ting-Ting se temea grozav de el.
               Și, în sfârșit, ea se speria de lucruri neînchipuit de obișnuite, lucruri pe care le vedea aproape în fiecare zi, chiar de câinii de pe stradă. Într-o dimineață a pornit mai devreme la școală și când a ajuns la colțul străzii a văzut un câine care o privea. Îndată a fost convinsă că o mușcă și a început să se prelingă pe lângă zid, sperând ca astfel să abată atenția animalului. Când câinele o observă strecurându-se pe furiș, prinse întărâtat să latre. Asta o îngrozi pe Ting-Ting, care o luă la fugă de-i scăpărau călcâiele. Firește, câinele se luă după ea.
               Din fericire pentru Ting-Ting, se apropie un lăptar, care goni câinele. Dar fetița era atât de speriată, încât nu mai voia să meargă la școală, pentru că ar fi trebuit să treacă iar prin fața câinelui. Când s-a întors acasă, tatăl și mama ei erau plecați la lucru. Ea se așeză sub o salcie din pădure și-și vorbi plină de tristețe: „Tata ar spune că sunt lașă. De ce sunt întotdeauna lașă?” Cum stătea gânditoare, văzu o furnică cățărându-se pe trunchiul copacului și oprindu-se clipă de clipă.
               „Mă întreb de ce se oprește mereu? Poate că este fricoasă ca mine.”
               Deodată se întâmplă un lucru ciudat. Auzi clar pe furnică șoptind:
               — Ce spuneți? Puteți să vorbiți puțin mai tare? Vă rog!
               Ea se aplecă și auzi furnica strigând din toate puterile:
               — Eu sunt mica Sprânceană Roșie. Te întreb de ce nu ești la școală?
               — Mi-e frică de câini, răspunse Ting-Ting. Toată lumea îmi repetă că sunt o fricoasă. Puteți să-mi spuneți de ce sunt așa?
               — Nu, zise Sprânceană Roșie, eu nu sunt în stare, dar, dacă vrei, îl voi întreba pe stăpânul nostru, „Știe-Tot”, el poate să-ți spună.
               — Ah! Cât voi fi de mulțumită! se însenină Ting-Ting. Hai să mergem imediat!
               Sprânceană Roșie scoase o pălărie mică din buzunarul său și o întinse lui Ting-Ting.
               — Trebuie să-ți pui această pălărie, spuse ea.
               — Dar cum voi putea pune o pălărie atât de mică? se miră Ting-Ting.
               Fără a se neliniști de acest lucru, Sprânceană Roșie îi potrivi pălăria pe cap. Atunci se întâmplă un lucru ciudat. Ting-Ting simți că devine din ce în ce mai mică, până ajunse cât Sprânceană Roșie. În sfârșit, era potrivită pentru pălărie.
               Pe măsură ce ea se micșora, fiecare lucru devenea mai mare; iarba la fel de înaltă ca porumbul, pârâiașele largi ca râurile, un mic mușuroi de pământ, falnic ca un munte. Luând-o pe Ting-Ting de mână, Sprânceană Roșie se grăbi să se întoarcă la mușuroi, pentru a cere o vacanță de la regele furnicilor. Mulți străjeri de statură puternică stăteau la intrarea în mușuroi. Ei întrebară ce vânt o aduce pe Ting-Ting în aceste locuri. În urma explicațiilor date de Sprânceană Roșie, o lăsară pe vizitatoare să intre. Ting-Ting era un pic neliniștită, se temea să nu fie întuneric în mușuroi. Dar, spre marea ei surpriză, înăuntru era lumină ca ziua. Trecură pe multe străzi măturate lună și cu lăzi pe margine. Aruncând o privire, Ting-Ting văzu furnicile muncind de zor; le zări pe cele care cărau grăunțe. Fiecare muncea cântând. Când le veni rândul, Sprânceană Roșie apucă o jumătate de bob de soia și-l luă în spate. Ting-Ting voia să ducă un bob de porumb, dar șovăia să care o asemenea povară.
               Sprânceană Roșie o ajută imediat să-l aburce pe spate, astfel încât, după patru-cinci drumuri, ea deveni foarte pricepută. Deși se simțea obosită, nu se mai temea să poarte încărcătura grea. Când au terminat, Sprânceană Roșie o duse pe Ting-Ting la rege, pentru a obține vacanța și a afla unde-l pot găsi pe Domnul Știe-Tot. Regele îi spuse că Domnul Știe-Tot adormise într-o cochilie de melc, în fața furnicarului nr. 9.
               „Să mergem, până la urmă îl vom găsi!”
               Ting-Ting o urmă prin numeroasele străduțe întortocheate, și-n cele din urmă ajunseră în fața furnicarului nr. 9. Acolo, într-o pădure de ierburi înalte, se găsea cochilia cenușie a melcului. Fără să aștepte, se apropie de cochilie și strigă:
               — Vă rog, Domnule Știe-Tot, v-aș putea pune o întrebare?
               Ceva se mișcă înlăuntrul cochiliei.
               — Cine-i acolo? strigă o voce.
               — Eu sunt, Ting-Ting, aș vrea să vă întreb cum aș putea să fiu mai curajoasă.
               — Habar n-am, eu însumi sunt un fricos. De fapt, nu știu nimic, răspunse vocea și un cap de melc se ivi.
               Nu era o cochilie goală, ci un melc viu. Ting-Ting era atât de descumpănită, încât sta gata-gata să plângă.
               — Nu te obosi să-l faci să vorbească pe acest prostănac bătrân, spuse Sprânceană Roșie.
               — Pe cinstea mea, aprobă încet bătrânul, de fapt nici eu nu știu prea bine.
               — Dar dumneavoastră nu sunteți Domnul Știe-Tot? întrebă Sprânceană Roșie.
               — O, nu, răspunse bătrânul râzând, Știe-Tot e fratele meu mai tânăr. Știe-Foarte-Puțin e fratele meu mai vârstnic, eu sunt acela care știu un pic din toate.
               — Îmi pare rău, exclamă Ting-Ting. Puteți să ne spuneți unde este fratele dumneavoastră mai tânăr?
               — Nu prea știu bine, spuse bătrânul înclinând capul, ați face mai bine dacă ați întreba cocoșul.
               Ting-Ting se apropie de cocoș și salută. Cocoșul, privind departe, nu dădu atenție nici lui Ting-Ting, nici lui Sprânceană Roșie, chiar după ce l-au întrebat de mai multe ori în șir. În cele din urmă Sprânceană Roșie s-a supărat și i-a strigat:


               — Ești surd, băiete? De ce nu-mi răspunzi, când te întreb de Domnul Știe-Tot?
               Cocoșul își întoarse capul și privi pe Sprânceană Roșie.
               — Ești obraznică, draga mea. Dacă aș fi vrut să răspund, oricum, nu ți-aș fi răspuns ție cu nici un chip.
               Se întoarse către Ting-Ting și îi vorbi:
               — Tu ești foarte politicoasă. Știe-Tot se află pe acest munte.
               Ting-Ting mulțumi cocoșului și se apropie cu Sprânceană Roșie de poalele muntelui. De unde erau ele le-ar fi trebuit mult și bine ca să ajungă în vârf. Au început să se gândească ce să facă. Puțin mai departe văzură un bondar dormind dus pe o frunză. Sprânceană Roșie șopti câteva cuvinte lui Ting-Ting și ele se apropiară tiptil de bondar. Sprânceană Roșie apucă fulgerător un picior al bondarului. În același timp, Ting-Ting se agăță de aripile sale. Trezit brusc, într-o tresărire, bondarul se înălță, ridicându-se în aer ca un elicopter. Când Ting-Ting privi spre pământ, fu cuprinsă de spaimă, însă gândul de a găsi pe omul care știe tot îi dădu curaj. Când atinseră vârful muntelui, Ting-Ting și Sprânceană Roșie săriră jos de pe bondar. Privind în jurul lor, se văzură înconjurate de stânci uriașe, unde nu era nici țipenie.
               — Unde ești, Domnule Știe-Tot? strigară ele.
               Singurul răspuns fu ecoul propriilor voci. Ting-Ting plângea dezamăgită. Unei păpădii, care creștea în apropiere, i se făcu milă și zise:
               — Știu unde se află domnia sa. Am să vă conduc acolo de îndată ce vom avea un vânt bun.
               Cum se stârni vântul, îi spuse lui Sprânceană Roșie și lui Ting-Ting să i se alăture. Zburară, vântul ducându-le cu mare viteză. Ting-Ting, în loc să se sperie, râdea bucuroasă. Când vântul slăbi puțin, aterizară ușor pe pământ. Cum au ajuns pe pământ văzură un bătrân cu barba lungă, albă. Bătrânul începu să râdă și le luă de mână. Vocea sa era asemenea unei muzici și mișcările ca ale unui dansator. Ting-Ting și Sprânceană Roșie dansară cu el.
               — Foarte bine, acum să-l căutăm pe Domnul Știe-Tot, zise Ting-Ting și păși înaintea Sprâncenei Roșii.
               Dintr-o dată descoperi o altă cochilie de melc, ascunsă în spatele unei pietre. Dinăuntru venea un zgomot sforăitor. De data aceasta Ting-Ting a fost mai prudentă, și aruncând o ochire în cochilie, văzu un bătrân cu barba albă dormind dus. Trebuie să fie Domnul Știe-Tot.
               — Stăpâne, stăpâne, te rog trezește-te, strigă Ting-Ting.
               Bătrânul se sculă, se așeză pe patul său, căscând:
               — Ei bine, fetițo, de ce m-ai sculat?
               Ting-Ting îl privi politicoasă și-i spuse:
               — Prea sunt fricoasă, aș vrea să fiu curajoasă.
               — De fapt nici nu m-am gândit că ești o fricoasă, îi spuse bătrânul. Fără îndoială, comparată cu un tigru, s-ar părea că nu prea ai curaj, însă ești mai vitează decât un crab; în fine, față de alți copii nu ești deloc plângăreață, spuse bătrânul, frecându-și mâinile cu un aer grav.
               — Vai, toată lumea zice că sunt fricoasă. De ce ar spune-o dacă nu este adevărat? întrebă Ting-Ting.
               — Mi-e teamă că nu voi putea răspunde, o încredință bătrânul.
               — Ar fi trebuit să răspundeți, strigară Ting-Ting și Sprânceană Roșie. Nu sunteți dumneavoastră Domnul Știe-Tot?
               — Vai, nu, cel care știe tot e fratele meu, eu știu foarte puțin. Noi semănăm și suntem confundați foarte ușor.
               — Nu știți unde se află fratele dumneavoastră? întrebă Sprânceană Roșie.
               — Întrebați plopul, spuse bătrânul, rădăcinile lui sunt așa de lungi, încât el e foarte bine informat.
               Ting-Ting și Sprânceană Roșie i-au spus bătrânului la revedere. Au găsit imediat plopul, dar acesta era aproape surd, încât Sprânceană Roșie a fost nevoită să se cațere până la urechea lui, ca să-i vorbească.
               — Ați putea să ne spuneți unde se găsește Domnul Știe-Tot? întrebă Sprânceană Roșie.
               Plopul se gândi un moment înainte de a răspunde.
               — A, da, rădăcinile mele îmi spun că el se găsește de cealaltă parte a fluviului.
               Ting-Ting și Sprânceană Roșie mulțumiră bătrânului plop și fugiră către fluviu. Distanța era mare până la celălalt mal și nu se vedea nici măcar o barcă. Se așezară pe malul fluviului și se întrebară cum să-l străbată. În timp ce Ting-Ting suspina, râul murmura un cântec. Ascultând cântecul, au cules o frunză și s-au apropiat cu ea de fluviu. Abia au răsuflat și vântul a împins frunza spre apă. Atunci libelula le-a dus cu frunza pe celălalt mal și apoi și-a luat zborul. Ting-Ting își scutura părul ud, când auzi o voce care-i spunea:
               — Cine mă stropește?
               Privind în jurul ei, văzu stând pe o frunză un bătrân cu barba albă. Ting-Ting se sculă imediat și salută.
               — O, iată-te, stăpâne! Fratele dumneavoastră mi-a spus că nu sunt fricoasă, însă totdeauna mi-e frică. Puteți să-mi spuneți de ce sunt așa?
               Bătrânul privi pe Ting-Ting și spuse:
               — Și de ce ți-e mereu frică?
               — Fiindcă nu am destul curaj, dar ceea ce se numește exact curaj ce este? întrebă Ting-Ting.
               — Veniți cu mine! cântă bătrânul. Fii binevenită, curajoasă Ting-Ting. Eu sunt cel care știe tot. De un an de zile vă așteptam.
               — Nu, nu, spuse ea, eu mă numesc Ting-Ting, dar sunt o fricoasă. Toată lumea știe. De ce mă numiți curajoasă?
               — În această ciudată călătorie tu ai fost ca o școlăriță, cântă Domnul Știe-Tot. De la toți prietenii tăi ai învățat mult. Pericolele pe care le-ai întâmpinat cu curaj au schimbat pe fricoasa Ting-Ting în curajoasa Ting-Ting.
               În timp ce bătrânul cânta, Sprânceană Roșie luă cu vioiciune pălăria lui Ting-Ting. Imediat Ting-Ting reveni la statura ei firească. Se regăsi lângă salcâm. Bătrânul dispăruse, dar furnica se cățăra mai departe pe trunchiul copacului. După această călătorie ciudată, Ting-Ting nu se mai temu de nimic, orice i s-ar fi întâmplat.

repovestire de Li Iu-Giu și Olga Stratulat
Povești nemuritoare nr. 8, Editura Ion Creangă, București, 1974
Sfârșit


​Citește mai multe basme și povești chinezești

Arborele de ceai verde
„Așa este!”
Aupan și San-lu
Avandi istețul
Banditul și Cotonogeală
Barca de trestie
Bărbatul cel tont
Bătrânul grădinar și Zâna Florilor
Bățul cu cap de taur
Bâta răzbunării
Bivolul isteț
Boierul cu nasul lung
Bujorul de munte
Calul pierdut
Călugărul pedepsit
Călugărul și școlarul
Cântecul de dragoste
Ceaiul „Fântâna Dragonului”
Cel mai frumos bărbat
Cele două curcubeie
Cele două fete „urâte”
Cele douăsprezece luni
Cinci ouă tari
Cine are burta spartă?
Cocorii
Cocostârcul galben
Comoara
Copilul din lemn de scorțișoară
Corabia prețioasă
Coșul cu cicade
Crapul fermecat
Cum a fost furată vaca
Cum a fost pedepsită cumătră vulpe
Cum a făcut rost A-san de bunătăți pentru anul nou
Cum s-a sfădit pasărea cu peștele
Cum s-a tras cu arcul în lună
Curcubeul în cinci culori
Darul vulpii
De ce răsare soarele când cântă cocoșul
Doi frați și aurul
Domnul Dung-со și lupul
Două răspunsuri la o întrebare
Duhul fructului de ginkgo
Duhul scorpionului
Fata din tablou
Feciorul și fantoma
Femeia cea frumoasă
Femeia și maimuțele
Fetele din oglinzi
Floarea Țan Tzî
Frații Liu
Fricosul
Friptura lui Su Tungpo
Găleata spartă
Ghitara
Gluma proastă
Grădina zeiței de jad
Iepurele biruitor
Iepurele judecător
Iubitorul florilor
Izvorul tigrilor
Îmblânzirea apei de către Gun și Yu
Împăratul care călătorea prin munți
În căutarea soarelui
În orchestra imperială
Între cincizeci și o sută de pași
Înșelătorul pedepsit
Înțeleptul din O Me San
Judecata evantaielor
Lăcomia maimuței
Leac pentru nemurire
Legenda zilei îndrăgostiților din China
Locuința din gura tigrului
Lupul care nu mănâncă oi
Lupul, vulpea și iepurele
Maimuțele și castanele
Maimuțele și lăcustele
Maimuțele și lăcustele
Malî și fiul ei caută soarele
Mamă de vânzare
Marele zid Chinezesc
Mânzul
Melodia păsării Foenix
Metamorfoza
Mireasa de lut
Mireasa zeului stăpân al Râului Galben
Monumentul cu prunișor
Muntele de aramă
Muntele Zânei Cocorilor
Nandi
Negustorul și șarpele
Nu știe să frigă carnea…
Nurorile din oglinzi
O călătorie ciudată
Omul de piatră
Pasărea de aur și duhul pădurii
Pasărea Fericirii
Pasărea Foenix
Păstorul A Ni-gi
Păsările nevăzute
Penelul fermecat
Peștele cumetrei Sung
Phoenixul cu două capete
Piatra lui Hai Li-pu
Piatra lunii
Pisica și râsul
Pisica, tigrul și șoarecele
Plăcinta
Podul așteptării
Podul pisicii
Porcul alb
​Poveste fără sfârșit
​Povestea casei
Povestea despre Regele cerealelor și cele cinci cereale
Povestea izvorului roșu
Povestea Privighetorii
Povestea vânătorului
Praful de aur
Prefectul județului a desenat un tigru
Prima impresie
Prințesa și păstorul
Prostul lacom
Purtând măgarul pe umeri
Răspunsul potrivit
Răzbunarea iepurelui
Rândunica gureșă
Scoica și barza
Spintecătorul de dragoni
Spiritul vulpii
Sticluța de jad
Surorile gemene
Șase frați
Șiretenia câinelui
Șoarecele de munte și șoarecele de oraș
Șoricelul de aur
Tabloul cel din mătase țesut
Tabloul fermecat
Tabloul fermecat - altă versiune
Tânărul împărat și fata înțeleaptă
Templul din nori
Tigru care caută un maestru
Tigrul îngâmfat
Tigrul și broasca
Tigrul și vulpea
Tigrul și șopârla
Traista cu minuni
Trei frați
Trei-Tăișuri
Turta pictată
Un ajutor dat la timp
Un om nelecuit
Un schimb bun
Un tratament eficace
Unchiașul cu toba de aramă
Vasele Carului Mare
Vasul fermecat
Viteazul Balin
Voi muri cu numai două zile înainte de moartea dumneavoastră
Voinicul și tigrii
Vulpea și broasca țestoasă
Vulpea, maimuța, iepurele și calul
Vulturul și pustiul
Zeița care-și caută bărbatul
Zeița florii de păr
Zgârcitul și cei trei calici
Zoreaua nestemată

Povesti de: FRATII GRIMM - CREANGA - EMINESCU - SLAVICI - ANDERSEN - ISPIRESCU - DELAVRANCEA - FILIMON - ​​​​​​TOLSTOI - ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​GÂRLEANU - ​​​MITRU - PERRAULT​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​  ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
Powered by Create your own unique website with customizable templates.