Povești și basme de Barbu Ştefănescu Delavrancea
Citeste online basmele, povestile si nuvelele scrise de scriitorul român Barbu Ştefănescu Delavrancea. Cele mai celebre povești si basme pentru copii ale lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, precum: Neghiniță, Moș Crăciun, Palatul de cleștar, Dăparte, dăparte, Norocul dracului, Stăpânea odată și altele.
Barbu Ştefănescu Delavrancea
(1858 - 1918) |
Barbu Ștefănescu Delavrancea a fost un scriitor, orator și avocat român, membru al Academiei Române și primar al Capitalei. Este tatăl pianistei și scriitoarei Cella Delavrancea, precum și al arhitectei Henrieta (Riri) Delavrancea, una dintre primele femei-arhitect din România.
S-a născut la 11 aprilie 1858, în mahalaua Delea-Nouă, din bariera Vergului, București, mezinul unei familii modeste. După ce începe să publice versuri în ziarul România liberă, în 1878 publică primul său volum, placheta de poezii Poiana lungă. Amintiri, semnată doar cu prenumele Barbu, în tradiția poeziei din primele decenii ale veacului, cu o bună primire din partea criticii, în revistele Viața literară, România liberă, Familia. În 1882, Barbu Delavrancea își trece examenul de licență la Facultatea de Drept din București, cu teza de licență în drept Pedeapsa, natura și însușirile ei, pe care o publică în același an, semnată Barbu G. Ștefănescu. |
Alege din peste 15 de povesti de Barbu Ştefănescu Delavrancea
Povesti de: FRATII GRIMM CREANGA EMINESCU SLAVICI ANDERSEN ISPIRESCU DELAVRANCEA FILIMON TOLSTOI